AKTUALNO STANJE O NOVOOBOLJELIMA OD COVID-19 NA OTOKU RABU

- Prema današnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Grada Raba, u proteklih tjedan dana uzeto je 80 briseva u svrhu testiranja na SARS-CoV-2 virus, a na svim obrađenim uzorcima utvrđeno je 12 novih slučajeva , dok je jedan slučaj oboljenja dijagnosticiran brzim antigenskim testom.
Trenutno na Rabu imamo ukupno 18 oboljelih od bolesti COVID-19. Svi oboljeli se zbog blaže kliničke slike nalaze u izolaciji i na liječenju, dok je jedna osoba hospitalizirana u KBC Rijeka. U samoizolaciji se prati 37 osoba.
Iz epidemiološke službe i lokalnih stožera civilne zaštite pozivaju na obvezno pridržavanje svih epidemioloških mjera i uputa, jer je to, uz cijepljenje po prioritetnim skupinama, od ključnog značaja za smanjenje širenja zaraze koronavirusom. Glavni uzrok povećanju broja novozaraženih je pojava novih sojeva virusa koje imaju veći potencijal prijenosa bolesti u odnosu na standardni soj i brže se šire pa je poštivanje odluka i mjera Stožera CZ RH i HZJZ-a od presudne važnosti za smanjenje broja oboljelih .
U tijeku je nastavak cijepljenja prema planu i programu druge prioritetne faze cijepljenja i liječnicima opće prakse je distribuirano 258 doza za prvu od ukupno dvije doze cjepiva. Cijepljenje se u pravilu provodi u prostorima rapske ispostave Doma zdravlja, kod obiteljskih liječnika i NZZJZ PGŽ.