COVID-19: AKTUALNO STANJE NA RABU

- Prema jučerašnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Grada Raba, u proteklih tjedan dana uzeto je 111 briseva u svrhu testiranja na SARS-CoV-2 virus, a na svim obrađenim uzorcima utvrđeno je 28 novih slučajeva , dok je jedan slučaj oboljenja dijagnosticiran brzim antigenskim testom.
Trenutno na Rabu imamo ukupno 34 oboljelih od bolesti COVID-19. Svi oboljeli se zbog blaže kliničke slike nalaze u izolaciji i na liječenju, dok je jedna osoba hospitalizirana u KBC Rijeka. U samoizolaciji se prati 81 osoba.
U prostorima Doma zdravlja, kod obiteljskih liječnika i NZZJ PGŽ u tijeku je nastavak cijepljenja, a u ovom tjednu dodijeljene su im 144 doze cjepiva.
Zbog značajnog pogoršanja stanja na području Primorsko-goranske županije, na prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, Stožer civilne zaštite RH je donio Odluku o izmjeni Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije koja je na snazi od 29.3.2021. godine.
Odlukom je, između ostalog propisana zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu, dok na privatnim okupljanjima može biti prisutno najviše 8 osoba iz najviše dva različita kućanstva.
Vezano uz tu Odluku te preporuke i upute stožerima civilne zaštite o pojačanom nadzoru pridržavanja epidemioloških mjera koje se odnose na javna događanja i okupljanja, privatna okupljanja te na rad trgovina i ugostiteljskih objekata, jutros je u Gradu održan sastanak užeg sastava gradskog Stožera civilne zaštite, Policijske postaje Rab i predstavnika inspekcijskih službi. Zaključeno je da se kroz pojačani nadzor koji će provoditi nadležne inspekcije, policija i komunalno redarstvo, mjesta na kojima se protivno mjerama okuplja veći broj ljudi i onih objekata koji još uvijek ne poštuju propisanu mjeru razmaka između stolova ili nepropisno zatvaraju terase staklenim, plastičnim ili drugim pregradama, prije primjene prekršajnih odredbi, svi nastoje svesti u okvire propisane Odlukom.
Uzrok povećanju broja novooboljelih je pojava novih sojeva virusa koje imaju veći potencijal prijenosa bolesti u odnosu na standardni soj i brže se šire u trećem valu pandemije bolesti COVID-19.
Sa ciljem da za dvadesetak dana objavimo vijesti o poboljšanju epidemiološke situacije na otoku, pozivamo sve da se radi zaštite svog zdravlja, zdravlja svojih obitelji i svih sugrađana udruže u poštivanju i provedbi zaštitnih mjera. To znači da posebnu pažnju posvetimo izbjegavanju bliskih kontakata, održavanju fizičkog razmaka, izbjegavanju druženja izvan kruga obitelji, kao i pridržavanju svih ostalih epidemioloških mjera propisanih u vezi funkcioniranja života i rada građana, ustanova i društava u uvjetima pandemije bolesti COVID-19 i to na svakom mjestu i u svako vrijeme. Savjetujemo da se na određeno vrijeme odgode sva putovanja van otoka koja nisu nužna ili neodgodiva te podsjećamo kako je u svim prostorijama gradskih udruga i društava zabranjeno održavanje događanja i proslava.
Svoj doprinos smanjenju porasta broja oboljelih možemo dati pridržavanjem i poštivanjem propisanih epidemioloških mjera. U slučaju pojave simptoma bolesti, svi smo obvezni telefonski se konzultirati s odabranim liječnikom, ostati u samoizolaciji i poštivati preporuke epidemiologa. U epidemiološkom pogledu izuzetno je važno da prilikom razgovora s epidemiologom, oboljeli prijave sve svoje bliske kontakte, a osobe kojima je naložena mjera samoizolacije obvezne su savjesno je provoditi.
Pokažimo da znamo i možemo biti bolji, stoji na kraju izvješća Stožera CZ Grada Raba