VRELO: SVJETSKI DAN VODA OVE GODINE POD MOTOM "CIJENITE VODU"

- Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka što je predloženo na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine i od tada diljem svijeta se na ovaj dan progovara o temama vezanim uz vode. Taj dan ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima
Što voda znači vama?
 
Voda znači različite stvari različitim ljudima. U domu, školi i na radnim mjestima voda može značiti zdravlje, higijenu, dostojanstvo i priliku.
Ovogodišnji Dana voda obilježava se pod motom CIJENITE VODU !
Obzirom na postojeće epidemiološke okolnosti Komunalno društvo Vrelo d.o.o. i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji sa Srednjom školom Markantuna de Dominisa Rab , Osnovnom školom Ivana Rabljanina i Dječjim vrtićem Pahuljica obilježava Dan voda na satovima prirode i biologije razmatrajući sljedeća pitanja:
Zašto je vama voda važna?
Kako voda različito utječe na žene i muškarce?
Kakvu ulogu voda igra u vašim kulturnim običajima?
Kakvu ulogu voda igra u vašem domu, na radnom mjestu ili u školi?
Kakvu će ulogu voda igrati u vašoj budućnosti?
Što biste promijenili u vezi vode na vašem području?
Za što najviše koristite vodu?
Kako voda utječe na hranu koju jedete?
 
Odgovore na prethodno postavljena pitanja može dati svatko od nas i na taj način pridružite se razgovoru #WorldWaterDay.
Vode otoka Raba – „ Voda ga žednog napoji, a briga za okoliš ljepotom ga odijeva…“
„Otoci su kao izdvojeni biseri na morskim pučinama. Oni odišu krajolikom mediterana, okruženi su morskim plavetnilom i omeđeni obalama. I ma koliko veliki bili njihova je sudbina ista ,jer otoci su svojevrsni zatvoreni prostor. Sve što se na otoku događa podložno je zakonima netaknute prirode. Ne naseljeni otoci tako i funkcioniraju, ostaju netaknuti i čisti biseri koji vire iznad morskih površina.
No, kada otok nasele ljudi, istog časa oni moraju preuzeti i najveći dio brige za očuvanje posebnosti krajolika, sklada i suživota postojeće flore i faune. I zato, isto kao što voda znači svojevrstan preduvjet za život na otoku, tako i odvodnja otpadnih voda znači briga za tlo i maksimalno očuvanje čistoće, osobito plićeg dijela cijelog otočkog morskog prstena.
 
Rabljani su odavno razumjeli tu formulu života, a " Vrelo "d.o.o. kao komunalno društvo , na dobrom je putu da je zauvijek i riješi. Projektna dokumentacija je pripremljena , jedan dio projekata već odrađen a nešto je i trenutno u tijeku izgradnje .
Rab i njegove obale biti će posve čisti na ponos domaćina i svih gostiju koji ga rado posjećuju.