ZA USKRS NA RABU NIJEMCI NAJBROJNIJI TURISTI

- Prema informacijama iz sustava eVisitor s kojima raspolaže Ured Turističke zajednice grada Raba, u razdoblju uskršnjih blagdana, točnije od 2. travnja (Veliki petak) do 5.4. (Uskršnji ponedjeljak) ove godine, na Rabu je ostvareno 1 281 noćenje. Usporedbom s lanjskom godinom, kada je ostvareno tek 355 noćenja od 10.4.(Velikog petka) do 13.4. (Uskršnji ponedjeljak), zabilježen je rast u broju noćenja za 261%. Lanjski su uskršnji blagdani prošli u kompletnom zatvaranju (radilo o o prvom nacionalnom zatvaranju uslijed epidemije COVID – 19 virusa) dok su ovi uskršnji blagdani uz otvorene ugostiteljske objekte te epidemiološke mjere, ali bez ograničenja kretanja unutar države, dale mogućnost makar malog turističkog prometa. Ovaj skroman rezultat tek je 26% od onog ostvarenog u 2019. godini, kada je od 17.4. (Veliki petak) do 22.4. (Uskršnji ponedjeljak) ostvareno 4 893 noćenja, tako da je ovogodišnji rezultat tek 26% od onog iz 2019. godine.

      Većinu noćenja, čak 820 ostvarili su domaći turisti, dok su za 461 zaslužni strani turisti, među kojima su bili najbrojniji oni iz Njemačke s 255 noćenja. Takav je rezultat i razumljiv, s obzirom da najvažnija emitivna tržišta Raba trenutno proživljavaju teške trenutke zatvaranja, rasta broja novooboljelih od koronavirusa i slično. S obzirom da su na području grada Raba bila otvorena dva hotela (Vile Arbia s cjelogodišnjim poslovanjem te Valamar Padova koji je otvorio 1.4.), u hotelima je zabilježen najveći broj noćenja, njih 741, slijede objekti u domaćinstvu sa 274 noćenja te se na trećem mjestu nalaze noćenja ostvarena u nekomercijalnom smještaju – njih 203.

 
     Na daljnji tijek turističkih kretanja utjecat će svjetska pandemija koronavirusa, ali i kako se lokalno stanovništvo nosi s istom, tako da Ured TZG Rab apelira na stanovništvo grada Raba da se drži propisanih protuepidemijskih mjera i uputa, kako bi se pandemija i epidemija držale pod kontrolom te time omogućili preduvjeti za turističku sezonu 2021.